Klauzula informacyjna – RODO

Ochrona Danych Osobowych

KLAUZULA INFORMACYJNA

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), zwane dalej RODO, Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Augustowie informuje, że:

  1. Administratorem Danych Osobowych Klientów Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Augustowie jest Kierownik GOPS Augustów, ul. Rynek Zygmunta Augusta 27, 16-300 Augustów.
  2.  Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych Osobowych Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Augustowie możliwy jest za pośrednictwem adresu e-mail: e.pszczola@gmina-augustow.eu
    lub operatora pocztowego na adres:
    Inspektor Ochrony Danych Osobowych
    Urząd Gminy Augustów
    ul. Wojska Polskiego 51
    16-300 Augustów.
     
  3. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Augustowie może przetwarzać dane osobowe Klientów GOPS Augustów, zwanych dalej Klientami, w celach realizacji ustawowych zadań określonych przepisami obowiązującego prawa. W pozostałych przypadkach dane osobowe przetwarzane są wyłącznie na podstawie wcześniej udzielonej zgody w zakresie i celu określonym w treści zgody.
  4.  Dane osobowe Klientów mogą otrzymywać w ramach prowadzenia postępowań organy publiczne – w oparciu o konkretne przepisy prawa, a także inne podmioty – zgodnie z podpisanymi umowami powierzenia im przetwarzania danych osobowych w imieniu Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Augustowie.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane do państw trzecich.
  6. Przetwarzane dane osobowe przechowywane będą przez okres niezbędny do realizacji celu dla jakiego zostały zebrane oraz zgodnie z obowiązkiem archiwizacyjnym, wynikającym z przepisów obowiązującego prawa.
  7. Klient Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Augustowie ma prawo żądać od Administratora:
    – dostępu do swoich danych osobowych,
    – sprostowania swoich danych osobowych,
    – usunięcia swoich danych osobowych,
    – ograniczenia przetwarzania swoich danych osobowych,
    – wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania swoich danych osobowych,
    chyba że realizacja tych praw nie jest zgodna z przepisami obowiązującego prawa oraz z RODO.
    W przypadku, gdy przetwarzanie danych odbywa się na podstawie zgody, o której mowa w art. 6 ust 1 lit a RODO – Klientowi przysługuje także prawo do cofnięcia tej zgody. Cofnięcie to nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  8. W przypadku stwierdzenia, że przetwarzanie danych osobowych przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Augustowie narusza przepisy RODO – Klient ma prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. do:
    Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych
    ul. Stawki 2
    00-193 Warszawa
     
  9. Podanie przez Klienta danych osobowych jest:
    – warunkiem prowadzenia sprawy w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Augustowie i wynika z przepisów prawa;
    – dobrowolne, jednak niezbędne do załatwienia sprawy w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Augustowie.
  10. Dane osobowe Klienta mogą być przetwarzane w sposób zautomatyzowany i nie będą profilowane.

Szczegółowe informacje w zakresie wymienionych powyżej punktów (m.in. dotyczące konkretnego celu przetwarzania danych osobowych) są podawane Klientom w momencie pozyskiwania danych osobowych przez pracowników Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Augustowie.

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Augustowie może pozyskiwać dane osobowe w sposób inny niż od osoby, której dane dotyczą, na podstawie obowiązujących przepisów prawa.

 

 

Kierownik GOPS Augustów

Tomasz Tomaszewski

Permalink do tego artykułu: http://www.gops.augustow.pl/klauzula-informacyjna-rodo